A mowa tu oczywiście o babce ziemniaczanej!
Ciekawa jestem, czy w innych regionach Polski również się ją przygotowuje? Przepis jest bardzo prosty, a w dodatku jej wykonanie jest bardzo tanie.
Ja uwielbiam do babki wypić mleko inni wolą babkę jeść z kwaśną śmietaną, sosem, a jeszcze inni z ketchupem-wszystko kwestia gustu.
Składniki:
- 1,5kg surowych ziemniaków startych na tarce z małymi oczkami - ja osobiście blenduję ziemniaki w pojemniku z nożykami,
- boczek, kiełbasa podsmażone na patelni,
- sól, pieprz, majeranek, jajko
Wszystko mieszamy i przelewamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180st. Wierzch babki musi być zrumieniony!
Babkę można później odsmażyć na patelni-równie pysznie smakuje!
Zachęcam do zrobienia i życzę smacznego! :)
Warmiaczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!