niedziela, 6 marca 2016

Pascha wielkanocna



Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami dlatego postanowiłam już dziś przedstawić Wam przepis, który w naszej rodzinie jest odkąd pamiętam! Pascha-bo o niej tu mowa- jest połączeniem sernika z lodami- czego chcieć więcej? :)


Przyznam szczerze, że ja jeszcze paschy nie robiłam, ten przepis mam od mamy-jedynie zdjęcia mojego autorstwa- ot taki podział obowiązków ;)
A czy w Waszych stronach, rodzinach przygotowuje się paschę? 

Niestety-muszę to napisać-pascha jest baardzo kaloryczna! Ale co tam, Wielkanoc jest raz w roku :)

Składniki:
  • 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego,
  • ok. 20 dag cukru, 
  • niepełna szklanka śmietany 36%,
  • 25 dag masła,
  • 5-6 żółtek,
  • 25 dag bakalii (rodzynki-sparzyć, migdały-sparzyć i obrać, orzechy, suszone morele, figi, smażona skórka pomarańczy. Bakalie pokroić,
  • miąższ z laski wanilii.

Żółtka ucieramy z cukrem. Nie przestając ucierać dodajemy śmietanę kremówkę i wanilię. Naczynie z zawartością stawiamy na garnku z gotującą się wodą, mieszając podgrzewamy do ok. 85 stopni-nie gotować! 
Lekko ostudzone ucieramy z masłem i stopniowo dodajemy twaróg. Na koniec dodajemy bakalie.

Naczynie-najlepiej ceramiczna doniczka- wykładamy ściereczką, przekładamy masę i przykrywamy talerzem. Wstawiamy do lodówki na 10-12 godzin.
Po tym czasie można się zajadać-uwaga! Pascha bardzo szybko znika!


4 komentarze:

  1. nigdy lie lubiłam paschy ale twoja wtgląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielkanoc już za chwile, jak ten czas leci, chyba czas wyjąć świąteczne ozdoby :) pascha wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie mam w ogóle wielkanocnych ozdób-może sama coś stworzę? :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *