środa, 24 sierpnia 2016

Zapiekana fasolka szparagowa z kurczakiem

Na wspomnienie tamtego obiadu, aż się głodna robię ;) Takie to było pyszne!


Składniki:
- pierś kurczaka,
- 5 ziemniaków- najlepsze młode,
- 100g fasolki szparagowej,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżeczki musztardy,
- 1/2 szklanki bulionu,

- 1/2 szklanki śmietany,
- oliwa,

- przyprawa do kurczaka. 

Pierś kroimy w kostkę, przyprawiamy i odstawiamy na min. 15 minut. Obsmażamy.
Fasolkę oczyszczamy, odcinamy końcówki, podgotowujemy.
Ziemniaki należy dokładnie wyszorować [jeśli mamy młode], starsze należy obrać. Kroimy na ćwiartki. Smażymy na oliwie z czosnkiem, aby zrumienić.
Śmietanę mieszamy z bulionem i musztardą.
Mięso mieszamy z fasolką, ziemniakami, cebulą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. 
Pieczemy 20min w piekarniku nagrzanym do 200stopni.


1 komentarz:

Dziękuję za komentarz!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *