piątek, 9 września 2016

Placki ziemniaczane

Chodziły za mną od kilku dni, dziś nie miałam weny na obiad i postanowiłam zrobić placki-bo to błyskawiczny obiad-w zasadzie tyle co obranie ziemniaków no i smażenie ;)

Przepis dla 2-3 osób:
- 0,5kg ziemniaków [najlepiej starych],
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- szczypta soli,
- olej do smażenia














Ziemniaki obieramy i wrzucamy do misy blendera. Rozdrabniamy na gładką masę. Jeśli ziemniaki mają w sobie dużo wody warto wodę odlać. Dodajemy jajko, sól i mąkę.
Smażymy na zloty kolor na rozgrzanym oleju.
Ja odkąd pamiętam placki ziemniaczane jadałam na słodko, z cukrem, ale można jeść je również w wersji wytrawnej.


2 komentarze:

Dziękuję za komentarz!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *