(na zdjęciach lazania po ostygnięciu-świeża i ciepła najczęściej nie chce się tak ładnie trzymać ;) )
Składniki:
- makaron lazania,
- 0,5kg mięsa mielonego,
- puszka pomidorów,
- kartonik passaty pomidorowej [ja używam lidlowej],
- opakowanie sera mozzarella-wiórki,
- twardy, ostry ser w plastrach,
- cebula, czosnek,
- przyprawy: cukier, sól, pieprz, papryka słodka, papryka chilli, bazylia
- olej.
Sos beszamelowy:
- 2 szklanki zimnego mleka,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- szczypta soli i gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż do zeszklenia. Dodajemy czosnek. Po ok. 1 min dodajemy mięso mielone, smażymy.
Kiedy mięso będzie usmażone wlewamy passatę, dodajemy pomidory w puszki. Przyprawiamy wedle uznania. Gotujemy do zgęstnienia sosu.
Przygotowujemy sos beszamelowy:
Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę-jasną. Zdejmujemy z ognia i partiami wlewamy zimne mleko, cały czas energicznie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Po wymieszaniu wstawiamy na mały ogień i gotujemy ok. 5min. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową. Gotujemy jeszcze chwilę.
Makaron można podgotować, ja osobiście zawsze układam surowy i zawsze wychodzi mi miękki.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wylewamy na dno trochę sosu beszamelowego, układamy makaron. Wylewamy 1/3 sosu pomidorowego, układamy plastry sera, polewamy 1/3 sosu beszamelowego. Następnie znów makaron, sos pomidorowy, ser, beszamel. Ostatnia warstwa to makaron, sos, beszamel i wiórki sera.
Ja zawsze przy okazji robienia sosu pomidorowego wykorzystuję resztki keczupu, płucząc butelki- grunt to wykorzystać do ostatniej kropli :)
Coś z tym beszamelem jest nie teges. ;-)
OdpowiedzUsuńCzemu?
UsuńJuż doczytałam, dziękuję za czujność! :D
Usuń:-D
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Aż zglodnialam...