07.05.2016r. w Gietrzwałdzie odbyła się rodzinna majówka strażacka. Pogoda dopisała i impreza naprawdę się udała! Było to ważne wydarzenie dla wszystkich mieszkańców ponieważ pieniądze zebrane w czasie majówki przeznaczone będą na pomoc dla rodziny Piotrka z Woryt, który w zeszłym roku ucierpiał w wypadku samochodowym i teraz wymaga specjalistycznej opieki.
Zebrana kwota zaskoczyła wszystkich- fajnie, że społeczeństwo umie się zmobilizować, aby wspólnie zrobić coś dobrego.
Moja mama zadeklarowała się, że może upiec ciasto na majówkę- wybór padł na makowe babeczki.
Z poniższego przepisu wyszły nam 24 babeczki.
Składniki:
Ciasto
- 60 dag mąki,
- 30 dag masła,
- 2 jajka,
- 2 żółtka [z białek później można zrobić lukier],
- 10 dag cukru pudru,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa
- puszka masy makowej lub mak z torebki przygotowany według przepisu na opakowaniu,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 3 jajka,
- szczypta proszku do pieczenia,
- aromat migdałowy,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki mąki,
- 4 łyżki miodu
- bakalie według uznania- my dałyśmy rodzynki i orzechy.
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i zagniatamy. Schłodzić. [Nasze ciasto zagniecione było dzień wcześniej].
Wylepiamy foremki, a część ciasta rozwałkujemy i wycinamy małe gwiazdki.
Masa: Wszystkie składniki mieszamy.
Babeczki napełniamy masą, układamy gwiazdki.
Pieczemy 30min w 180stopniach.
Jak babeczki lekko ostygną wyjmujemy z foremek.
Lukier: 1 białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukru pudru, aby lukier był gęsty i słodki.
Babeczki lukrujemy.
Chyba wyszły dobre? :)
Super! Właśnie zastanawiałam się co zrobić z puchą masy makowej! Dzięki za inspirację 😊
OdpowiedzUsuńCieszę się, daj znać jak smakowały!
Usuń