niedziela, 8 maja 2016

Majówkowe babeczki makowe

Witajcie!

07.05.2016r. w Gietrzwałdzie odbyła się rodzinna majówka strażacka. Pogoda dopisała i impreza naprawdę się udała! Było to ważne wydarzenie dla wszystkich mieszkańców ponieważ pieniądze zebrane w czasie majówki przeznaczone będą na pomoc dla rodziny Piotrka z Woryt, który w zeszłym roku ucierpiał w wypadku samochodowym i teraz wymaga specjalistycznej opieki.
Zebrana kwota zaskoczyła wszystkich- fajnie, że społeczeństwo umie się zmobilizować, aby wspólnie zrobić coś dobrego.

Wielkie brawa dla Strażaków z OSP Gietrzwałd za inicjatywę oraz za zorganizowanie wszystkiego na najwyższym poziomie!



Moja mama zadeklarowała się, że może upiec ciasto na majówkę- wybór padł na makowe babeczki.
Z poniższego przepisu wyszły nam 24 babeczki.


Składniki:

Ciasto

  • 60 dag mąki,
  • 30 dag masła,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka [z białek później można zrobić lukier],
  • 10 dag cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa
  • puszka masy makowej lub mak z torebki przygotowany według przepisu na opakowaniu,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 3 jajka,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • aromat migdałowy,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki, 
  • 4 łyżki miodu
  • bakalie według uznania- my dałyśmy rodzynki i orzechy.
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i zagniatamy. Schłodzić. [Nasze ciasto zagniecione było dzień wcześniej]. 
Wylepiamy foremki, a część ciasta rozwałkujemy i wycinamy małe gwiazdki.

Masa: Wszystkie składniki mieszamy.
Babeczki napełniamy masą, układamy gwiazdki.
Pieczemy 30min w 180stopniach. 
Jak babeczki lekko ostygną wyjmujemy z foremek. 

Lukier: 1 białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukru pudru, aby lukier był gęsty i słodki. 
Babeczki lukrujemy.
Chyba wyszły dobre? :)





2 komentarze:

  1. Super! Właśnie zastanawiałam się co zrobić z puchą masy makowej! Dzięki za inspirację 😊

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *