Witajcie w Nowym Roku-u nas prawdziwa, śnieżna zima-uwielbiam!
I trochę wbrew aurze mam dziś dla Was smak lata czyli gofry-nie znam nikogo kto by ich nie lubił :)
Można jeść je na wiele sposobów: z bitą śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, same-w zasadzie kto z czym lubi.
Moje były z cukrem pudrem i nieco zimową nutą- cynamonem [dodałam od razu do ciasta].
Składniki na 2 osoby:
- 2 jajka- żółtka oddzielone od białek,
- 2 szkl. mąki,
- 2 szkl. mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- cynamon,
- opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- olej do smarowania gofrownicy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Resztę składników miksujemy i dodajemy ubitą pianę. Delikatnie mieszany.
Rozgrzewamy gofrownicę. Smażymy gofry-ilość ciasta należy dostosować do wielkości gofrownicy.
Studzić na kratce-wtedy gofry będą chrupiące.
W zdrowszej wersji proponuję połowę mąki zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą, ja tak ostatnio robiłam i wyszły pyszne!
gofry!! goferki!! gofrusie!! niech tylko się skończy remont!
OdpowiedzUsuńTrzeba było do mnie wpaść na gofra ;) Narobi£aś mi smaka i musiałam zrobić... ale potem Chodakowska poszła w ruch ;)
UsuńJa robiłam przedwczoraj z dżemem, malinami i nutella, ale lubie też na prosto suche z cukrem pudrem ;)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam ze wszystkim! Niedługo jadę na urlop nad nasze polskie morze i koniecznie muszę zjeść gofra :D
Usuń