Tak jak już pisałam postanowiłam zdrowiej jeść i tak właśnie staram się gotować... I dziś jeden z przepisów z książki o której pisałam tu: KLIK
Łosoś na parze z puree z ciecierzycy:
(Podaję proporcje na obiad dla dwóch osób)
- filet z łososia bez skóry ok. 300g
Marynata:
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 10 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- zioła i przyprawy do smaku- u mnie były to sól, zioła prowansalskie, papryka czerwona
Puree:
- 200g ugotowanej ciecierzycy,
- ząbek czosnku,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 8-10 łyżek przegotowanej wody,
- sól, chilli-do smaku
Łososia myjemy i osuszamy.
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy, zalewamy łososia i wstawiamy na godzinę do lodówki. Później gotujemy go na parze ok 15-20minut.
Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Gotujemy 1-1,5godz. Odlewamy, miksujemy z wszystkimi składnikami na gładką masę. Jeśli wyjdzie za suche dodajemy więcej wody.
Mimo że za rybami nie przepadam obiadek był bardzo smaczny!
Pycha! Ja właśnie robię mintaja na parze z ziemniakami. :)
OdpowiedzUsuń