Dziś jeden z moich ulubionych dni w roku-TŁUSTY CZWARTEK :D
Miałam piec pączki wg przepisu Magdy, ale dla dwóch osób to za wiele więc dziś były u nas tylko kupne pączki-z marmoladą i z toffi.
Tydzień temu piekłam natomiast muffiny więc dziś taki przepis mam dla Was:
Marmurkowe muffiny bananowe:
(Mi wyszło 30muffinek)
- 560g mąki,
- łyżka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 230g cukru,
- 4 jajka,
- 400ml maślanki,
- 10 łyżek oleju,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 4 łyżki kakao,
- 2 banany,
- kilka kropel soku z cytryny,
- cukier puder.
Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.
Banany blendujemy dodając sok z cytryny i cukier puder.
Blaszkę na muffiny wykładamy papilotkami, które napełniamy: na dno-z jednej strony łyżkę ciemnego ciasta, z drugiej łyżkę jasnego. Na to wykładamy łyżkę nadzienia bananowego i znów po łyżce ciasta-z jednej jasne, z drugiej ciemne [odwrotnie niż na dole].
pieczemy 20minut w temp. 200stopni. Studzimy na kratce.
Wierzch można posypać pudrem bądź udekorować kremem.
Część muffin piekłam w serduszkowej foremce więc takie muffiny idealnie nadadzą się na nadchodzące Walentynki.
Wyglądają smakowicie, a te w kształcie serduszka przeurocze :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, fajnie wyglądają te serduszkowe muffiny-niestety jak za mocno wyrosną to tracą kształt
OdpowiedzUsuń