czwartek, 12 lutego 2015

Tłusty czwartek!

Dziś jeden z moich ulubionych dni w roku-TŁUSTY CZWARTEK :D

Miałam piec pączki wg przepisu Magdy, ale dla dwóch osób to za wiele więc dziś były u nas tylko kupne pączki-z marmoladą i z toffi. 

Tydzień temu piekłam natomiast muffiny więc dziś taki przepis mam dla Was:


Marmurkowe muffiny bananowe:
(Mi wyszło 30muffinek)
  • 560g mąki,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 230g cukru,
  • 4 jajka,
  • 400ml maślanki,
  • 10 łyżek oleju,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 4 łyżki kakao,
  • 2 banany,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • cukier puder.
Tradycyjnie jak to w muffinach bywa w jednej misce mieszamy składniki suche-BEZ KAKAO!, w drugiej-mokre. Później zawartość obu misek łączymy do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej  dodajemy kakao.
Banany blendujemy dodając sok z cytryny i cukier puder.
Blaszkę na muffiny wykładamy papilotkami, które napełniamy: na dno-z jednej strony łyżkę ciemnego ciasta, z drugiej łyżkę jasnego. Na to wykładamy łyżkę nadzienia bananowego i znów po łyżce ciasta-z jednej jasne, z drugiej ciemne [odwrotnie niż na dole]. 
pieczemy 20minut w temp. 200stopni. Studzimy na kratce.
Wierzch można posypać pudrem bądź udekorować kremem.


 
Część muffin piekłam w serduszkowej foremce więc takie muffiny idealnie nadadzą się na nadchodzące Walentynki.










2 komentarze:

  1. Wyglądają smakowicie, a te w kształcie serduszka przeurocze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, fajnie wyglądają te serduszkowe muffiny-niestety jak za mocno wyrosną to tracą kształt

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *