Dziś mam dla Was przepis na pyszne, pieczarkowe bułeczki. Robiłam je kilka razy-na spotkania ze znajomymi i zawsze wszyscy byli zachwyceni. Bułki są sycące, pyszne!
Składniki: (wychodzi 11 bułek)
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 25 g drożdży świeżych
Nadzienie:
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- olej, do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Z drożdży robimy rozczyn i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 godziny).
W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni aż się zeszkli. Pieczarki również kroimy w kostkę i smażymy, aż do odparowania wody. Studzimy.
Ciasto podzielić na 11 równych części (około 80 g każda). Rozwałkowujemy na kształt koła. Kładziemy dość duo nadzienia na środek i zaklejamy, następnie układamy na
nasmarowanej tłuszczem blaszce (łączeniem do dołu). Pamiętajcie, aby zachować odstępy
pomiędzy bułeczkami-urosną w trakcie pieczenia. Gotowe bułeczki można jeszcze odstawić na ok. 20 - 25 minut. Bułki można przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem- wtedy będą lśniące.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Najlepiej jeść gorące, ale są pyszne również na zimno.
Smacznego!
Ciekawy pomysł na bułeczki, ja bym do środka dodała odrobinę szynki, bo ostatnio jestem niesamowicie mięsożerna ;)
OdpowiedzUsuńJa też jestem mięsożercą flatego następnym razem zrobię z kurczakiem i pieczarkami ;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńFajne, pewnie świetnie komponuja sie z barszczem:)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować :)
UsuńMuszę spróbować :)
Usuń