Ciasto śliwka w czekoladzie, jest pyszne, kremowe-może być nawet alkoholowe ;)
Składniki:
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kakao,
- 6 jaj,
- 150g + 3/4 szkl cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki budyniu śmietankowego [proszku budyniowego],
- 1 + 1/2 kostki margaryny [może być również masło],
- 1,5 tabliczki czekolady [ja daję pół na pół gorzką i mleczną],
- 400g śliwek kalifornijskich bez pestek.
Przygotowanie:
Śliwki zalać na 30 min gorącą wodą [można zalać wódką jeśli ktoś lubi ciasta z alkoholem].
Biszkopt:
5 białek ubić z 150g cukru na pianę. Dodawać po jednym żółtku nadal ubijając. Wymieszać z 4 łyżkami mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać-nie miksować.
Piec ok. 30 min w temp. 180 stopni.
Mleko, 3/4 szklanki cukru, budyń w proszku, 2 łyżki mąki pszennej wymieszać dokładnie i na wolnym ogniu ugotować budyń.
Ostudzony zmiksować z 1 jajkiem.
Margarynę miksujemy na puszystą masę, dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Krem wykładamy na biszkopt. Śliwki odsączamy, kroimy i wykładamy na krem.
Czekoladę i 1/2 kostki margaryny roztapiamy na wolnym ogniu, studzimy i wylewamy na śliwki.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Mój biszkopt wyrósł bardzo duży więc żeby ciasto nie było za suche przekroiłam biszkopt na pół, przełożyłam kremem, na wierzch położyłam krem z kajmaku i masła i dopiero na to śliwki.
Dodatkowo do kremu nie dodawałam jajka- można to pominąć.
Bardzo smakowite ciasto, warto wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, warto! Zawsze cieszy się dużym powodzeniem :)
UsuńPychotka ☺☺
OdpowiedzUsuńoj tak!
Usuń