wtorek, 28 czerwca 2016

Ciasto mleczna kanapka

Na początku wybaczcie brak lepszego zdjęcia-jakoś nie zdążyłam zrobić ;)
Ciasto robiłam już kilkukrotnie, jest pyszne, bardzo mleczne...
Przy robieniu korzystałam z tego przepisu Oczywiście lekko go zmodyfikowałam :)


Składniki:
Ciasto:
* 6 jajek,
* 3/4 szkl cukru
* szklanka mąki- pół szkl mąki pszennej i pół szkl mąki ziemniaczanej,
* 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
* 3 łyżki kakao,
* 2 łyżki oleju,
* szczypta soli,

Masa:
* 2 szklanki mleka w proszku-pełnego,
* pół szklanki mleka,
* 350g masła w temp. pokojowej,
* 2/3 szklanki cukru,
* torebka cukru waniliowego,

Polewa: 
* tabliczka czekolady deserowej,
* 70 g masła,
* 2 łyżki mleka,
* można dodać kilka krówek,

Dodatkowo:
* słoik dżemu z czarnej porzeczki.

Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka nadal ubijając. Dodajemy olej i miksujemy.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy kakao i delikatnie mieszamy-nie miksujemy!

Formę wykładamy papierem do pieczenia [ja miałam taką standardową, prostokątną], przelewamy ciasto. Pieczemy 25min w temp. 170 stopni do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

Zwykłe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Studzimy. Masło ucieramy na puszysty krem, powoli dodajemy ostudzone mleko i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane mleko w proszku i miksujemy, aż uzyskamy gładką masę.

Przestudzony biszkopt przekrajamy wzdłuż. Na spodnim biszkopcie rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki, na wierzch wykładamy mleczną masę i przykrywamy drugim biszkoptem.
Przygotowujemy polewę: w rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem, dodajemy mleko i krówki.
Gdy polewa będzie gładka odstawiamy żeby lekko ostygła i smarujemy wierzch ciasta.
Ciasto najlepiej trzymać w lodówce-przed podaniem najlepiej wyjąć na trochę z lodówki bo masa może być twarda. Aczkolwiek jeśli ciasto robimy w takich temp. jak teraz praktycznie nie jest to konieczne bo masa chwila moment robi się miękka.

8 komentarzy:

  1. wygląda pysznie! muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam bo szybko się robi, a jest pyszne!

      Usuń
  2. Oj chętnie bym zjadła, ale ostatnio nie mam czasu na pieczenie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybko się robi-tak naprawdę tyle co upiec biszkopt, polecam bo naprawdę warto!

      Usuń

Dziękuję za komentarz!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *