Polecam!!!
Składniki:
- 1/2 kostki margaryny w temp. pokojowej
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- sól
- wiórki kokosowe
- 1 kg jabłek
- 6 łyżek cukru
- cynamon
- sok z cytryny
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i jajkiem. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy po łyżce do kremu staje ucierając.
Tortownicę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartę. Wykładamy ciasto i pieczemy 15-20 min w temp. 180 stopni.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i szatkujemy. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Rozgotowujemy na małym ogniu podlewając 3 łyżkami wody. Dodajemy cukier, cynamon, wiórki kokosowe oraz galaretkę [proszek, nie rozpuszczamy jej w wodzie!].
Masę jabłkową wykładamy z upieczony spód i równomiernie rozsmarowujemy.
Szarlotką jest naprawdę pyszna-a to połączenie jabłek z kokosem-coś wspaniałego! Ale może to dlatego, że uwielbiam wszytko co kokosowe? :)
Jeśli chcielibyście, aby ta szarlotka było nieco bardziej wykwintna można na wierzch rozsmarować ubitą śmietanę [1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki ubita z 2 łyżkami cukru pudru-można dodać zagęszczacz do śmietany w proszku-zwłaszcza letnią porą. Ubity krem udekorować wiórkami albo płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na 2 godziny]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!