niedziela, 12 czerwca 2016

Pyszna kokosowa szarlotka

Dostałam ostatnio całą skrzynkę jabłek więc postanowiłam upiec szarlotkę-wyszła pyszna!
Polecam!!!

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny w temp. pokojowej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • sól
  • wiórki kokosowe 
  • 1 kg jabłek
  • 6 łyżek cukru
  • cynamon
  • sok z cytryny
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • tłuszcz i bułka tarta do formy


Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i jajkiem. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy po łyżce do kremu staje ucierając. 
Tortownicę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartę. Wykładamy ciasto i pieczemy 15-20 min w temp. 180 stopni.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i szatkujemy. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Rozgotowujemy na małym ogniu podlewając 3 łyżkami wody.  Dodajemy cukier, cynamon, wiórki kokosowe oraz galaretkę [proszek, nie rozpuszczamy jej w wodzie!].
Masę jabłkową wykładamy z upieczony spód i równomiernie rozsmarowujemy.
Szarlotką jest naprawdę pyszna-a to połączenie jabłek z kokosem-coś wspaniałego! Ale może to dlatego, że uwielbiam wszytko co kokosowe? :)
Jeśli chcielibyście, aby ta szarlotka było nieco bardziej wykwintna można na wierzch rozsmarować ubitą śmietanę [1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki ubita z 2 łyżkami cukru pudru-można dodać zagęszczacz do śmietany w proszku-zwłaszcza letnią porą. Ubity krem udekorować wiórkami albo płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na 2 godziny]

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *