Ciasto:
[z tego przepisu wychodzą idealnie miękkie]
* 1 1/2 szkl. mąki,
* 3 jajka,
* 1 szklanka mleka,
* ok. 1 szklanka wody mineralnej, gazowanej
* 2 łyżki stopionego masła lub oleju,
* sól, mała łyżeczka cukru.
Mąkę przesiać, dodać jajka, szczyptę soli, pół łyżeczki cukru, tłuszcz i mleko.
Wymieszać dobrze trzepaczką lub mikserem. Gładką masę rozrobić wodą, przykryć i odstawić na pół godziny.
Patelnię mocno rozgrzać. Wylewać ciasto naleśnikowe. Rozprowadzić równomiernie na patelni i smażyć na małym ogniu, aż powierzchnia naleśnika obeschnie. Odwrócić i zrumienić.
Gotowe naleśniki układać na talerzu jeden na drugim. [wtedy zrobią się mięciutkie]
Nadzienie:
* 500g twarogu,
* 1 jajko,
* 3 łyżki cukru pudru,
* rodzynki
* cukier waniliowy,
* cynamon.
Rodzynki sparzyć [ w wersji dla dorosłych można zalać rumem lub jakąś waniliową wódką]. Twaróg przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać.
Na usmażony naleśnik nakładać łyżkę-dwie nadzienia, złożyć na pół i później znów na pół. Podsmażać na maśle, aby naleśniki się zrumieniły.
Można również ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać wiórkami zimnego masła i zapiekać 10 minut.
Ja wole z dżemem;0
OdpowiedzUsuńJa lubię naleśniki pod każdą postacią :)
UsuńMmmmmm muszę kiedyś wypróbować skoro piszesz że są mięciutkie ;)
OdpowiedzUsuńSekret miękkości to tak naprawdę układanie ich na talerzu jeden na drugim :)
Usuń