Ogórki nastawione-teraz pozostaje tylko czekanie :) W piątek będzie można jeść :D
Niewielkie, jędrne ogórki myjemy i układamy w wyparzonym słoiku lub kamiennym naczyniu, przekładamy umytym koprem, czosnkiem i chrzanem [można kupić gotowe mieszanki do kiszenia ogórków-świeże lub suszone].
Solanka: wodę gotujemy i dodajemy sól-2 łyżki na każdy litr wody. Studzimy i zalewamy ogórki.
Lubicie ogórki małosolne? Robicie przetwory?
Uwielbiam sałatke z pomidorów i ogorkow małosolnych:)
OdpowiedzUsuńAkurat mam pomidory to może spróbuję? :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić swoje:)
OdpowiedzUsuńNajlepiej dziś nastawić to akurat będą na weekend :)
UsuńPozdrawiam
Też właśnie nastawiłam małosolne ogóreczki, są wyśmienite i do wszystkiego. Serdeczności :)
OdpowiedzUsuńJutro jestem zaproszona na grilla więc ogórki będą jak znalazł :)
UsuńPozdrawiam!