Z podanym składników wyszło mi 35 pierogów, ale robiłam nieco większe niż standardowe.
Ciasto:
* 3 szklanki mąki pszennej,
* szklanka wrzątku [mleko lub woda]
* pół łyżeczki soli
Nadzienie:
* 700 g jagód
* 3 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
* jogurt naturalny lub śmietana
* cukier do posypania
W tym czasie jagody płuczemy na sitku, dokładnie odsączamy. Przekładamy do miseczki. Jeśli ktoś lubi słodkie, warto posypać cukrem.
Ciasto rozwałkowujemy na około 2mm, wykrawamy kubkiem kółka. Napełniamy jagodami i dokładnie zlepiamy.
W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju.
Do wrzącej wkładamy po kilka pierogów, w zależności od garnka-tyle, żeby mieściły się na powierzchni i gotujemy na małym ogniu 2 minuty od wypłynięcia.
Podajemy z jogurtem naturalnym bądź śmietaną i cukrem.
Lubicie słodkie obiady? Znam takie osoby, które nie uznają obiadów na słodko, ale ja osobiście uwielbiam, zwłaszcza latem.
Wygladaja jak pierogi mojej mamy!
OdpowiedzUsuńTraktuję to jako komplement bo wiadomo, że najlepsze zawsze u mamy :)
Usuń