sobota, 30 stycznia 2016

Babka ziemniaczana

Dziś mam dla Was przepis, na potrawę która w naszej rodzinie jest odkąd pamiętam... Moja babcia pochodzi spod Grodna więc możliwe, że to ona przywiozła ze sobą miłość do tej potrawy...
A mowa tu oczywiście o babce ziemniaczanej!
Ciekawa jestem, czy w innych regionach Polski również się ją przygotowuje? Przepis jest bardzo prosty, a w dodatku jej wykonanie jest bardzo tanie.
Ja uwielbiam do babki wypić mleko inni wolą babkę jeść z kwaśną śmietaną, sosem, a jeszcze inni z ketchupem-wszystko kwestia gustu.

Składniki:
- 1,5kg surowych ziemniaków startych na tarce z małymi oczkami - ja osobiście blenduję ziemniaki w pojemniku z nożykami,
- boczek, kiełbasa podsmażone na patelni,
- sól, pieprz, majeranek, jajko

Wszystko mieszamy i przelewamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180st. Wierzch babki musi być zrumieniony!

Babkę można później odsmażyć na patelni-równie pysznie smakuje!





 




Zachęcam do zrobienia i życzę smacznego! :)
Warmiaczka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *