środa, 30 marca 2016

Casablanca-przepyszne ciasto bez pieczenia

Witam poświątecznie!
Wolny czas jak zwykle minął zbyt szybko, ale cieszę się bo mogłam go spędzić z rodziną, a to jest dla mnie zawsze najważniejsze.
Mam dziś dla Was przepis na ciasto, które kiedyś zrobiła moja mama, a które podbiło moje serce! 
Zapraszam na przepis!


Składniki:
  • 200g sucharów [ja użyłam słodzonych],
  • 240g kremu czekoladowego [spokojnie może być jakiś tańszy niż nutella],
  • 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 350g serka naturalnego 
  • cukier waniliowy Delecta
  • 50 g miękkiego masła
  • 4 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl. gorącej wody
  • 2 galaretki wiśniowe Delecta
  • 400g jagód [najlepiej domowych w soku]
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Sucharki kruszymy bardzo dokładnie, aż do uzyskania okruchów. Ja włożyłam do dużej miski i ucierałam tłuczkiem. Mieszamy z kremem czekoladowym i masłem. Przekładamy do tortownicy, ugniatamy i wstawiamy do lodówki  żeby trochę zastygło. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. 
Galaretki Delecta rozpuszczamy w 500ml ciepłej wody i w 250ml soku z jagód [jeśli używamy mrożonych owoców i nie mamy soku rozpuszczamy w 750ml wody]. Odstawiamy do ostygnięcia i aż zacznie tężeć.
Mikserem mieszamy serek, mleko skondensowane i cukier waniliowy. Na końcu dodajemy ostudzoną żelatynę. Mieszamy. Wylewamy na masę czekoladową i wstawiamy ponownie do lodówki żeby kolejna warstwa stężała. 
Na piance, kiedy stężeje, układamy owoce. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi. 
Ciasto wyszło przepyszne! Wszyscy się nim zachwycali!


A oto nasza tegoroczna pascha:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *