czwartek, 14 lipca 2016

Pierogi z jagodami

Dziś kolejny obiad na słodko: pierogi z jagodami, uwielbiam!
Z podanym składników wyszło mi 35 pierogów, ale robiłam nieco większe niż standardowe.

Ciasto:
* 3 szklanki mąki pszennej,
* szklanka wrzątku [mleko lub woda]
* pół łyżeczki soli

Nadzienie:
* 700 g jagód
* 3 łyżeczki cukru

Dodatkowo:
* jogurt naturalny lub śmietana
* cukier do posypania


Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i zalewamy wrzątkiem, mieszamy łopatką- na początku ciasto jest bardzo gorące więc nie mieszać rękoma!!! Później wykładamy na stolnicę i ręcznie wyrabiamy do czasu aż składniki się połączą. Robimy z ciasta kulę, przykrywamy miską i odczekujemy pół godziny.

W tym czasie jagody płuczemy na sitku, dokładnie odsączamy. Przekładamy do miseczki. Jeśli ktoś lubi słodkie, warto posypać cukrem.

Ciasto rozwałkowujemy na około 2mm, wykrawamy kubkiem kółka. Napełniamy jagodami i dokładnie zlepiamy.



W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju.
Do wrzącej wkładamy po kilka pierogów, w zależności od garnka-tyle, żeby mieściły się na powierzchni i gotujemy na małym ogniu 2 minuty od wypłynięcia.
Podajemy z jogurtem naturalnym bądź śmietaną i cukrem.

Lubicie słodkie obiady? Znam takie osoby, które nie uznają obiadów na słodko, ale ja osobiście uwielbiam, zwłaszcza latem.






2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Traktuję to jako komplement bo wiadomo, że najlepsze zawsze u mamy :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *