niedziela, 29 stycznia 2017

Karnawałowe pączki

Dziś zapraszam na pączki, które mimo, że bez nadzienia to są pyszne!


Składniki na ok 16 pączków:


  • 450g mąki tortowej,
  • 4 żółtka,
  • 50g roztopionego i ostudzonego masła,
  • łyżka spirytusu lub octu,
  • zaczyn: 30g świeżych drożdży, 2 łyżki cukru, szklanka ciepłego mleka, łyżka mąki.


Przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go w ciepłe miejsce na 20min. [Miskę przykrywamy ściereczką]
Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. 

Formujemy kule i znów odstawiamy przykryte ściereczką, tym razem na godzinę.

Po godzinie odrywamy kawałki ciasta formując kulki wielkości mandarynki. Układamy na oprószonym mąką blacie w odstępie min 3cm z każdej strony ponieważ pączki jeszcze urosną.
Nakrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30min.

Olej wlewamy do garnka-najlepiej szerokiego i niskiego.
Pączki smażymy na mocno rozgrzanym oleju po ok. 2min z każdej strony- uważamy żeby nie przypalić.
Posypujemy cukrem pudrem.






1 komentarz:

Dziękuję za komentarz!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *