niedziela, 10 lipca 2016

Pszenno-żytni chleb z żurawiną

Dziś przepis na najlepszy chleb jaki w życiu jadłam!


Składniki:
* 2 szkl. mąki żytniej,
* 1 kg [bez szklanki] mąki pszennej,
* 1 szkl. wody letniej,
* 3 łyżeczki soli,
* 1/6 kostki drożdży,
* 3 1/2 szklanki wody przegotowanej, letniej,
* 2 łyżeczki cukru,
* żółtko,
* dodatki wedle uznania, ja daję po pół szklanki żurawiny, siemienia lnianego i płatków owsianych oraz na wierzch pestki dyni. Można dodać również słonecznik, otręby-co kto lubi.

Wieczorem sporządzamy zakwas: mieszamy szklankę mąki żytniej i szklankę wody przegotowanej, letniej. Zostawiamy na całą noc.

Rano dodajemy: 3 szklanki letniej wody przegotowanej, sól, 1 kg mąki pszennej-odsypujemy jedną szklankę i w to miejsce dajemy szklankę mąki żytniej.
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szkl. wody letniej i 2 łyżeczkach cukru-dodajemy do mąki. Wsypujemy dodatki. Wszystko mieszamy. Przekładamy do foremek-nasmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wierzch smarujemy żółtkiem i posypujemy ziarnami.
Pieczemy 1 godzinę w temp. 180 stopni.





6 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe pieczywo, piekę co tydzień, Twój chlebek wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu chleba się nie kupuje, bo mama piecze i obdarowuje cala rodzine:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama też swego czasu mnie obdarowywała chlebem, ale to było zanim się nie przeprowadziłam ;)

      Usuń
  3. Przerobiłam ten przepis już dwa razy - nie dość, że przepis jest naprawdę bardzo prosty, to jeszcze jest przepyszny!! !! !!

    Bardzo dziękuję za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *