sobota, 3 września 2016

Ciasto kokosowe z mlekiem w proszku

Uwielbiam smak kokosa! 
Dlatego dziś mam dla Was przepis na kokosowe ciasto. Bardzo mi smakuje i choć wygląda, że jest z kremem to tak naprawdę jest dość suche, ale nie za suche, bardzo dobre.

Ciasto znalezione tutaj i lekko przeze mnie zmienione.


Składniki [ja miałam blaszkę 21x26]:
Ciasto:
• 170 g mąki
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki soli
• 100 g cukru
• 40 g masła
• 20 ml oleju
• 1 jajko
• estrakt waniliowy

Masa mleczna:
• 250 ml wody
• 150 g cukru
• 100g masła
• 250 g mleka w proszku
• 100 g wiórków kokosowych


Ciasta zaczynamy od zrobienia masy mlecznej:
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut, zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy, aż masło się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa jest letnia dodajemy mleko w proszku i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i zgęstnienia.

Na ciasto mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy.
 średniej wielkości misce ucieramy masło z cukrem, jajkiem, wanilią i olejem. Dodajemy mąkę – Miksujemy. 
Ciasto wykładamy do formy (tortownicy o średnicy 20 – 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wysypujemy na nie 50g wiórków kokosowych i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Wyjmujemy i rozsmarowujemy mleczną masę. Na nią sypiemy resztę wiórek i znów pieczemy przez 15 minut.

Ciasta nie przechowywać w lodówce, bo masa mleczna może się zrobić twarda. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *