sobota, 18 lutego 2017

Lazania z mięsem mielonym

Lazania to jedno z naszych ulubionych dań, sama się dziwię, że ten przepis dodaję dopiero teraz :)
(na zdjęciach lazania po ostygnięciu-świeża i ciepła najczęściej nie chce się tak ładnie trzymać ;)  )

Składniki:
  • makaron lazania,
  • 0,5kg mięsa mielonego,
  • puszka pomidorów,
  • kartonik passaty pomidorowej [ja używam lidlowej],
  • opakowanie sera mozzarella-wiórki,
  • twardy, ostry ser w plastrach, 
  • cebula, czosnek, 
  • przyprawy: cukier, sól, pieprz, papryka słodka, papryka chilli, bazylia
  • olej.
Sos beszamelowy:
  • 2 szklanki zimnego mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • szczypta soli i gałki muszkatołowej.


Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż do zeszklenia. Dodajemy czosnek. Po ok. 1 min dodajemy mięso mielone, smażymy.
Kiedy mięso będzie usmażone wlewamy passatę, dodajemy pomidory w puszki. Przyprawiamy wedle uznania. Gotujemy do zgęstnienia sosu. 

Przygotowujemy sos beszamelowy:
Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę-jasną. Zdejmujemy z ognia i partiami wlewamy zimne mleko, cały czas energicznie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Po wymieszaniu wstawiamy na mały ogień i gotujemy ok. 5min. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową. Gotujemy jeszcze chwilę.

Makaron można podgotować, ja osobiście zawsze układam surowy i zawsze wychodzi mi miękki.

Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wylewamy na dno trochę sosu beszamelowego, układamy makaron. Wylewamy 1/3 sosu pomidorowego, układamy plastry sera, polewamy 1/3 sosu beszamelowego. Następnie znów makaron, sos pomidorowy, ser, beszamel. Ostatnia warstwa to makaron, sos, beszamel i wiórki sera.
Ja zawsze przy okazji robienia sosu pomidorowego wykorzystuję resztki keczupu, płucząc butelki- grunt to wykorzystać do ostatniej kropli :)
Pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


4 komentarze:

  1. Coś z tym beszamelem jest nie teges. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. :-D
    Fajny przepis. Aż zglodnialam...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *