Na początku chciałabym wszystkim złożyć życzenia:
zdrowych, spokojnych i przede wszystkim rodzinnych Świąt!
A jak mowa o Świętach to nie może zabraknąć świątecznego przepisu!
Zapraszam na gotowaną babkę!
Składniki:
Masło i margarynę ucieramy z cukrem. Wbijamy po jednym jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny i alkohol.
Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy do gotowania.
Zagotowujemy wodę w garnku (powinna sięgać do połowy formy). Babkę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę i 18min. (jeśli trzeba dolewamy wody)
Po wyłączeniu gazu ciasto zostawiamy w otwartej formie na ok. 10min.
Polewamy polewą.
Wszystkie składniki powinny być w jednakowej temperaturze.
Zapraszam na gotowaną babkę!
Składniki:
- pół kostki margaryny,
- pół kostki masła,
- 6 jaja,
- szklanka cukru,
- szklanka mąki tortowej,
- szklanka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy,
- sok z połówki cytryny,
- odrobina startej skórki cytryny,
- trochę rumu.
Dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny i alkohol.
Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy do gotowania.
Zagotowujemy wodę w garnku (powinna sięgać do połowy formy). Babkę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę i 18min. (jeśli trzeba dolewamy wody)
Po wyłączeniu gazu ciasto zostawiamy w otwartej formie na ok. 10min.
Polewamy polewą.
Wszystkie składniki powinny być w jednakowej temperaturze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!