poniedziałek, 19 stycznia 2015

Łosoś na parze

Witajcie!
Tak jak już pisałam postanowiłam zdrowiej jeść i tak właśnie staram się gotować... I dziś jeden z przepisów z książki o której pisałam tu: KLIK

Łosoś na parze z puree z ciecierzycy:
(Podaję proporcje na obiad dla dwóch osób)

- filet z łososia bez skóry ok. 300g

Marynata:
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 10 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- zioła i przyprawy do smaku- u mnie były to sól, zioła prowansalskie, papryka czerwona

Puree:
- 200g ugotowanej ciecierzycy,
- ząbek czosnku,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 8-10 łyżek przegotowanej wody,
- sól, chilli-do smaku



Łososia myjemy i osuszamy. 
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy, zalewamy łososia i wstawiamy na godzinę do lodówki. Później gotujemy go na parze ok 15-20minut.









Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Gotujemy 1-1,5godz. Odlewamy, miksujemy z wszystkimi składnikami na gładką masę. Jeśli wyjdzie za suche dodajemy więcej wody.




           
Mimo że za rybami nie przepadam obiadek był bardzo smaczny!

1 komentarz:

  1. Pycha! Ja właśnie robię mintaja na parze z ziemniakami. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *