sobota, 18 kwietnia 2020

Tarta kokosowa

Składniki na tartę o średnicy ok 25 cm:- puszka mleka kokosowego (gęsta, biała część, wodę dodałam do koktailu)

- 400 g jogutru greckiego

- 80 ml likieru kokosowego

- cukier puder do smaku

- 100 g wiórek kokosowych

- 3 łyżeczki żelatyny

- 100 ml wrzątku

- 210 g owsianych ciasteczek

- 100-110 g miękkiego masła




Ciastka kruszymy i łączymy z masłem, wylepiamy tym dno tarty (tylko dno), pieczemy 5-6min w piekarniku nagrzanym do ok.180 stopni C (aż ciasteczka "rozpuszczą się" i lekko zrumienią). Pozostawiamy do ostygnięcia.
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, dokładnie mieszamy, studzimy. Mleko kokosowe miksujemy razem z jogurtem, następnie dolewamy likier, słodzimy cukrem pudrem do smaku. Dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy mikserem, na wolnych obrotach. Ubijając, dodajemy żelatynę. Chwilę mieszamy, żeby wszystko się dobrze połączyło. Masę kokosową wlewamy na ostudzony spód. Wstawiamy do lodówki, na 3-4 godziny. Wierzch można polać czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *