niedziela, 26 października 2014

Pierś kurczaka z pieczarkami w cieście francuskim - niebo w gębie!

Mój blog powoli z lifestylowego robi się typowo kulinarny, ale nie ma się co dziwić- ja po prostu bardzo lubię gotować :) 

Dziś przepis znaleziony w pewnej gazetce-długo czekał na wypróbowanie ;) I żałuję bo to świetne i pyszne danie!

Ale zacznę od czego innego... Mam niewielką kuchnię-a właściwie w ogóle jej nie mam [tylko zaadaptowany kąt w pokoju]. Także do gotowania miejsca niewiele-raptem jeden blat. I zawsze jak chcę ugotować coś nowego do czego potrzebuję korzystać z przepisu pojawia się ten sam problem: gdzie ustawić książkę, gazetę żeby mieć pod ręką i żeby jednocześnie nie zajmowała cennego miejsca. I niedawno natknęłam się w internecie na pewien sposób:
Genialne rozwiązanie :) Pojedyncze kartki-jak widać na zdjęciu-przyczepiam do lodówki :)
Wracając do piersi-potrzebować będziemy:
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • podwójną pierś kurczaka,
  • pieczarki,
  • kilka plastrów sera żółtego,
  • cebulkę,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz, zioła bądź przyprawa do kurczaka.
Pierś myjemy, osuszamy i przyprawiamy w taki sposób jaki najbardziej lubimy-u mnie to była sól, pieprz i przyprawa do kurczaka. Kroimy na pół.
Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem z pokrojoną cebulą.

Ciasto  kroimy na pół: 
 Na środku kładziemy surowe piersi, a wystające ciasto kroimy na ok.1,5-2cm paseczki:
 Na piersi kładziemy usmażone [lekko przestudzone] pieczarki i przykrywamy żółtym serem.
 Następnie pierś zawijamy, przekładając paski na przemian-raz lewy, raz prawy.
 Układamy w lekko posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni i pieczemy ok. 20minut. Można posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem.
 Podajemy z surówką-u mnie była to tradycyjna marchewka z jabłkiem:


14 komentarzy:

  1. Marta pozwolisz że podkradnę przepis? Wspaniale wygląda aż monitor obśliniłam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście! Z niecierpliwością czekam na efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hahaha patent do trzymania książki jak z tv :D Ciekawie wygląda to mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada ciekawie, a jak smakuje! ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Wygląda pysznie! Uwielbiam kurczaka w każdej postaci i w tej na pewno też spróboje :) buziaki i dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. R-E-W-E-L-A-C-J-A!!! ^_^
    Yummy, Yummy polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Skoro lubisz gotowac to super - umieszczaj przepisy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam!
      Ten wpis to już prawie sprzed dwóch lat, ale cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. W końcu to przepis na szybkie i pyszne danie :)

      Usuń
  8. WITAM.Pozwole sobie wyprobowac, Pani przepis.Przepysznie wyglada-pewnie i tak smakuje. POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dać znać czy smakowało :) pozdrawiam

      Usuń
    2. WITAM.Smakowalo,danie weszlo na stale do jadlospisu.DZEKUJE I POZDRAWIAM

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę!
      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za komentarz!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *